Web
Analytics
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

« vissza Magazin

 

 Híres zeneszerzők zongorái


Liszt Chickering zongorája

Liszt Ferenc zongorájaA budapesti Liszt múzeumban található Chickering zongorára büszkék lehetünk. A díjnyertes, 7 1/3 oktáv hangterjedelmű, egyenes húros, kétpedálos, külsőleg is igen dekoratív (rózsafa szekrényű, faragott-hajlított lábú) hangszert maga Jonas Chickering zongorakészítő vitte el 1867 karácsonyán Lisztnek Rómába. Az ajándéknak csodájára jártak a rómaiak, Lisztnek azonban - állandó római lakás híján - gondot okozott a 254 cm hosszú és 147 cm széles zongora elhelyezése. Az 1867-es Chickering-zongora csak Liszt halála után, 1887 áprilisában került a Zeneakadémiára.Mozart utolsó zongorája

Mozart zongorája

A salzburgi Mozarteum múzeumban található Wolfgang Mozart zongorája, melyet utolsó 10 évének fénykorában használt. A hangszer 91,5 cm széles, 213 cm  hosszú és 85 kg. (egy mai, hasonló hosszúságú zongora kb. 400 - 500 kg súllyal rendelkezik). A zongora, annak az Anton Walternek a munkája, akit a késő XVIII. század, kora  XIX. század legjobb zongoragyártójaként tartottak számon. A zeneszerző ezen a fortepianón komponálta zongoraversenyeit, a hangszert azonban nem kímélték: rendszeresen vitték szalonokba vagy az udvarba koncertekre. Mozart több mint 600 műve megszületéséhez óriási segítséget nyújtott zongorája.

 Beethowen utolsó zongorája

Beethowen zongorája

A Beethonen-ház (Bonn, Németország) értékes darabja, az 1826-ban Beethowen-nek készült zongora, melyet Conrad Graf, bécsi zongorakészítő készített. Halála előtt egy évvel jutott e csodálatos instrumentumhoz, melyet sajnos nem tudott sokáig használni. A hat és fél oktávú instrumentum  különlegessége, hogy D-f4 között, a klasszikus 3 húr/hang helyett, 4 húrt használtak, ezáltal - a hangszerkészítő mester - egy hangosabb hangzást akart elérni, remélve, hogy Beethowen is majd jobban érzékeli a rezgéseket.  Sajnos nem tudjuk, hogy számára ez valóban előnyt jelentett-e, de a hangszer csodálatos és a keze nyomait hordozza. Beethowen más márkájú zongorán is játszott, mint pl. az 1790-ben készült Walter, továbbá  Erard (1803),  Broadwood (1817).

 

 


Chopin utolsó zongorája

Chopin zongorája

Chopin utolsó zongoráját Ignace Pleyel, francia zongorakészítő készítette, amely megtekinthető Varsóban, a Chopin múzeumban. A zongorát, 1848 februárjában, a párizsi utolsó koncertjén is használta, de áprilisban Londonba is magával vitte, melyen az első londoni koncertjét játszotta. Londonban eladta zongoráját Margaret Trotter barátjának, mely 1970-ig a család tulajdonát képezte. Sajnos a Playel gyár 2013-ban bezárta kapuit, ma már nem tudunk ellátogatni a zongoragyárba. A Pleyel zongorákat Ravel és Debussy is kedvelte.

 

 

 


Brahms zongorája

Brahms zongorája

Brahms asztalzongorája a Brahms múzeumban, Hamburgban látható. A Baumgardten Heins zongorát, 1859-ben, egy hamburgi zongorakészítő készítette. Brahms, Clara Schumann barátjának írt levelében áradozott a hangszerről, annak csodálatos hangjáról, melyet 1959 március 24. napján, egy hamburgi koncertjén mutatott be közönségének.

 


 


Schubert zongorája

Schubert zongorája

Schubert rövid élete során (31 év) több zongorán is játszott, de nincs információnk arról, hogy saját zongorája lett volna. Játszott Joseph Böhm 1820-ban készített zongoráján, illetve Graf, bécsi hangszerkészítő hangszerén is. Utolsó éveiben Ferdinand testvérénél lakott, ahol a Ferdinand zongoráján gyakorolt, mely egy 6 és fél oktávos, négy pedálos, Heinrich Elwerkember, bécsi hangszerkészítő által készített instrumentum. Ez a zongora ma is megtekinthető bécsi múzeumban (Schubert Sterbewohnung).

 

 

 

 


Megosztás

...

Van egy érdekes
zongorás írása, híre?


Küldje el nekünk!
...