Web
Analytics
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

« vissza Magazin

 

 Miért zongorázzunk?Pár évvel ezelőtt bejött zongoratermünkbe egy idős bácsi....


Liszt Ferenc zongorájaés elmesélte, hogy szeretne zongorázni. A bácsi 75 éves volt. Kinézte a legnagyobb, 280 cm hosszú hangszert, mivel az tetszett neki. A duna-parti lakásába természetesen lehetetlen volt lépcsőn felvinni, de azt mondta sebaj, oldjuk meg. Rendőrökkel leállíttattuk a forgalmat, a villamost, és egy nagy daruval bedaruztuk a második emeleti lakásba. Folyamatosan kijártam hozzá hangolni, mindig pontosan, időben hívott és egy koncert szintű szervizt igényelt.  A bácsi nem régen, 78 éves korában meghalt, de 4 év alatt megtanult zongorázni! Kezei remegtek, látása rossz volt, de érezte, tudta, hogy a zongorázás megadja számára mindazt, ami fiatal, vagy idős korban az embernek hiányzik... Egy életre megtanultam, hogy soha és semmit nem késő elkezdeni...A zene és az agy

Zene hatása

Prof. Dr. Eckart Altenmüller munkássága bizonyítja, hogy a  zene hatása az agyra napjainkban az egyik legkiemeltebb kutatási területnek számít. A zene és a nyelv közötti összefüggés, a gyerekek tanulására és a társas viselkedésre való hatása izgalmas téma – és még érdekesebb, hogy hogyan alkalmazható a zene az agyi megbetegedések terápiájában, netalántán az Alzheimer esetében.

  • A zenélés megváltoztatja az agyat és a szenzoros, motorikus és emocionális központok közötti jobb kommunikáláshoz és azok hatékonyabb működéséhez vezet.
  •  Ezeket a hatásokat különösen a zenészeknél figyelhetjük meg, akik már kisgyermekkorban elkezdték az örömteli, intenzív gyakorlást. Mindez az idegrendszer azon képességének köszönhető, hogy képes hozzáidomulni a speciális követelményekhez.

 

  • A neuroplaszticitásnak pozitív transzfer hatása is van a nyelvtanulásra, a memóriára és az összpontosításra és terápiás céllal alkalmazható, mint neurológiai zeneterápia az agyvérzéses és Parkinsonos páciensek rehabilitációjánál.

 


Megosztás

...

Van egy érdekes
zongorás írása, híre?


Küldje el nekünk!
...