Feurich történelem

1851

 

Julius Gustav Feurich megalapította Lipcsében a FEURICH zongoragyárat. Már a cégalapító apja és nagyapja is képzett zongora- és csembaló építő volt. Julius Gustav Feurich volt az első gyártó Németországban, aki elkészítette a „függőleges” zongorát -  azaz pianínót - alsó tompítású mechanizmussal, ezzel évekkel megelőzve korának zongoragyártóit.


1911
 

1911-ben megnyitották a Lipcse melletti leutzschi gyárukat. Itt 360 dolgozó közel 1000 pianínót és 600 zongorát készített évente, melyek a világ minden táján értékesítettek.


1959
 

Miután az NDK elkobozta a cég vagyonát, az egyetlen megoldás az NSZK-ba való áttelepülés volt. Az Euterpe céggel együttműködve a FEURICH tovább fejlesztette a gyártást. Az 1970-es évek végére, 276 alkalmazottal, a gyár éves termelése 2000 pianínó és 300 zongora volt.


1991
 

A Bechstein vállalat átveszi az Euterpe céget és ezzel a FEURICH egy részét is. 1993-ban ezeket a tulajdonrészeket visszaveszi a FEURICH és 1994-ben elkezdi a gyártást a Rönisch cégnél és Friedrich Steinbauer zongoragyárában, Kalbensteibergben.


Jelen
 

A FEURICH pianínókat és zongorákat, a bécsi székhelyű Wendl & Lung Klavierbau u. Vertriebs Kft. gyártja. Saját gyártósort alapított a Kínában lévő Ningbo székhelyű gyárban, ahol - többek között- a legmodernebb CNC-Hightech precíziós gépparkjával, valamint saját európai szakértői csoport iránymutatása és ellenőrzése alapján készíti a magas minőségű hangszereit. Egy eredményt kiemelve:  pl. 2003 augusztusában megkezdődött a Modell 122-Universal pianínó gyártása, mely 2007-ben elnyerte Párizsban a „Diapason d’or” díjat.

2012-ben Friedrich Steibauer és Jan Enzenbauer az eredeti FEURICH-konstrukciók alapján új FEURICH pianínókat és zongorákat fejlesztettek ki. Ezek a konstrukciók összekötik a hagyományos FEURICH gyártásfolyamat előnyeit a legmodernebb zongoraépítési szaktudással és így a legmagasabb igényeknek megfelelő hangszerek születnek. 

2015. évben, a bécsi cég megkezdte Bécsben épülő gyárának létrehozását, melynek első hangszerei már  2016. év elején elhagyják a gyár kapuit.